Tiramisu



Składniki:

750 g serka mascarpone, schłodzonego
4 duże jajka, białka i żółtka oddzielnie
2 paczki podłużnych biszkoptów Savoiardi/ladyfingers (podłużne biszkopty)
3 łyżki drobnego cukru do wypieków
1 szklanka świeżo zaparzonej, mocnej kawy; wystudzonej
kakao do oprószenia
50 ml likieru Amaretto
Wszystkie składniki powinny być schłodzone.


Żółtka i cukier umieścić w misie miksera i utrzeć (końcówkami miksera do ubijania piany z białek) na jednolitą, kremową i jasną masę. Dodawać mascarpone, w kilku turach, ucierając do połączenia. Dodać kieliszek likieru, zmiksować.

W drugim naczyniu ubić na sztywno pianę z białek, następnie delikatnie wymieszać z masą serową, w trzech turach.

Kawę zaparzyć, przestudzić. Biszkopty wyłożyć na blachę, do formy lub pucharków (u mnie forma z odpinaną obręczą o wymiarach 24 x 24 cm wyłożona wcześniej papierem do pieczenia). Kawę wylewać łyżką na biszkopty, by nią nasiąkły (ewentualnie można w niej moczyć biszkopty, lecz bardzo krótko - szybko się łamią). Na biszkopty wyłożyć warstwę sera (połowę). Przerw między biszkoptami nie wypełniać okruszkami (ma tam być ser). Na ser ponownie wyłożyć biszkopty, które nasączyć kawą. Nałożyć drugą warstwę sera (drugą połowę) i wyrównać. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc - masa będzie długo tężała.

Przed podaniem oprószyć kakao. Kroić na kwadraty i podawać.

Smacznego :-).